Lua-ţ-aş familia-n Rai!

Binecuvântare sau blestem?

Un preot din Cluj a fost amendat de omniprezenţii „oameni ai legii”. Popa nostru (sau al lor) tocmai îşi petrecuse feciorii la gară şi şedea (probabil şi cugeta) în Piaţa Gării din localitate. Când, deodată, a fost interceptat de un echipaj de jandarmi care i-a atras atenţia că nu ţine masca pe figură, de parcă taica părintele nu ştia asta şi-ar fi trebuit neapărat să i se spună.
Păliţi brusc, într-un prim moment, de pronie,  poteraşii i-au dat doar un avertisment. Popa, la rându-i, simţindu-se hăruit, i-a binecuvântat creştineşte, prin expresia de mare respiraţie sobornicească: „Vă doresc să ajungeţi în Rai cu toată familia!”

Clipă în care s-a declanşat iadul. „Ce-a zis ăsta, mă? Ne-a blestemat? Ne-a-njurat popa?”, s-au întrebat reciproc jăndarii. „I-a (conform înscrisului, vezi foto!) să-l ardem!” Şi, jap-jap, din câteva cuvinte pe-un proces-verbal, au uşurat preacuvioasa faţă bisericească de 2.000 de lei cât ai zice „carantină”.
Părintele, că hâr, că mâr, că „staţi, copiii mei şi-ai Domnului, că asta-i binecuvântare”, că una, că alta…
Nimic! Ăştia, nu şi nu! „Păi, aşa se face, părinte? Noi am fost băieţi mişto cu dumneata şi matale ne vrei pe năsălie şi cu sufletu-n Rai?”

Şi, uite-aşa, s-a mai scris o filă de nepreţuit în istoria lungă a proceselor-verbale din România, pentru că n-om fi noi cine ştie ce forţă, da’ la amenzi suntem ai dracului de buni, în ciuda Raiului ce ne-nconjoară!
Pe de altă parte, nici că mai ştii, în ţara asta, care-i diferenţa între felicitare şi înjurătură. Oricum ai spune-o, înţelegerea e în funcţie de IQ-ul (emoţional ori ba) al destinatarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.