99 de ani

Ai făcut 99 de ani. Eşti cam bătrâioară, te-ai zbârcit la faţă, mâinile îţi tremură şi tot scapi câte ceva din ele: aici o pădure, dincolo o fabrică, în altă parte un pământ… Deh, ce să faci, anii bătrâneţii!

Nu ştiu de ce, da’ unii cu apucături din astea gerontofile încă te consideră apetisantă la 99 de ani! Ba, chiar dintre ai tăi s-au apucat să te scoată la produs, cică încă ai fi tare bună. Te-ai obişnuit să stai capră! Mă rog, nu chiar tu, ci unii care-ţi zvâcnesc în măruntaie şi-şi zic politicieni. Uneori, te violează ei întâi, ca pe urmă să te dea şi la alţii, spunându-le că eşti o stricată şi-o panaramă.

Nu le pasă cu adevărat de tine. În discursuri oficiale şi la parade îţi declară iubire veşnică, iar prin alte părţi, zic că eşti curvă. Da, da, exact aşa zic! După ce te-au îngenuncheat şi şi-au făcut toate poftele cu tine, dând altora ce aveai mai scump (dar păstrând şi pentru ei o parte – ei o numesc „comision după lobby”), te vând ca pe ultima otreapă, făcându-te de râsul lumii.

Sigur că mai ai şi pe alţii, tot ai tăi, cărora, cu toate că te văd tăvălită, mulsă şi chinuită în ultimul hal, tot le mai vine să nu-şi piardă încrederea în tine. Ei te văd frumoasă, elegantă, matură şi plină de naturaleţe. Sunt mulţi, dar, din păcate, nu au acelaşi tupeu precum cei de mai sus. Nici n-au învăţat să-şi înalţe vocea. Ori poate că nu sunt lăsaţi?… Se numesc cetăţeni, dar tot cei de mai sus le-au dat denumirea de contribuabili.

Ultima categorie provine din cetăţeni, dar nu mai sunt ai tăi… Sătui să te tot vadă în genunchi, sodomizată, furată şi ciopârţită, şi-au luat bocceluţa şi s-au dus pe la alte surate de-ale tale, ceva mai răsărite şi mai civilizate, cel puţin aşa pretind ei. Pe alea, ei le ajută la treburi umilitoare, nu ezită chiar să le şteargă la cur, dacă din asta pot trăi. Unii dintre ei te uită cu totul şi-ţi pocesc şi numele pe unde se duc, nu numai limba… Alţii prind oleacă de „cheag” şi tot la tine revin, să-ţi construiască, aici o vilă, aici o casă. Degeaba!

Azi e ziua ta… Te-au gătit unii cu de-a sila, să te serbeze cu militari, cu tancuri şi cu fasole peste cârnaţi. Normal, dacă nu mai eşti ce-ai fost, la 99 de ani măcar „aere” să-ţi dai!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *