Există câteva pagini de Facebook pline cu poze şi mesaje de un kitsch vomitiv, combinând neinspirat pasaje biblice sau citate celebre cu ziceri ad-hoc, „mustind” de versuri puerile şi şchioape, de care ar râde şi-un elev de clasa zero, cu un IQ ceva mai ridicat. Paginile respective, cred, se adresează unei categorii aparte de vizitatori: anume celor care n-au reuşit să depăşească stadiul „oracolului” de prin clasa a IV-a. (Aici s-ar impune o paranteză: „oracolele” din acea vreme puteau fi considerate adevărate manuale de filosofie pe lângă ce-i acum pe Facebook.)
Şi-apoi, să nu fie cu supărare, dar nu lipsesc deloc admiratorii. De pildă, pagina „Fericire şi speranţă” are nu mai puţin de 402.439 de like-uri. Aşadar, aproape 500.000 de utilizatori autohtoni (şi poate nu numai) se „hrănesc” spiritual zilnic, încărcându-se intelectual cu energia debordantă de pe susnumita pagină.
Un exemplu:

fericire 4
sursa: facebook.com

Ei, hai, zi că nu te-a lovit drept la lingurică! Totuşi, dacă ţi s-a întâmplat să visezi ceva frumos, n-ar fi păcat să strici amintirea visului văzând idioţenia de mai sus? Cu atât mai mult cu cât pare că te informează un sconcs că tocmai ce-a răsărit soarele şi, mai mult, îţi urează să ai o zi excelentă. Fluturii ăia desenaţi în jurul lui deja au ameţit şi încep să cadă. Normal, doar sunt plini de fericire şi speranţă.

Mai departe:

fericire
sursa: facebook.com

Am aflat că e săptămâna Floriilor. Până azi ştiam că există doar o zi cu numele ăsta: Duminica Floriilor. Dar probabil că administratorii paginii au primit derogare şi s-a extins sărbătoarea la o săptămână.
Imaginea, cu un pronunţat caracter infantil, e plină de un simbolism, dacă e să mă-ntrebaţi pe mine, aproape blasfemator. Nu cred că-i cazul să intru în detalii. Se vede cu ochiul liber. Dar până la momentul scrierii acestor rânduri, tot a strâns peste 1,2 mii de reacţii şi nu mai puţin de 1907 distribuiri. La mai mare!

A, poate nu v-a spus nimeni! Ştiaţi că-i joi? Păi, atunci, e cu poezie şi cu gânduri bune:

fericire 3
sursa: facebook.com

Ignoraţi virgula între subiect şi predicat. E doar un amănunt nesemnificativ. Mesajul e important! Totuşi, nu ţi se întâmplă în fiecare zi (doar joia!) să se urce un elefant pe-o floare şi de-acolo să-ţi trimită gânduri bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *