Umblă unii cu „ca şi”-ul de zici că-s cu capra. La două-trei cuvinte mai bagă câte-un „ca şi”. Să fie primit, să nu se supere cacofonia neevitată!
„Ca şi prim-ministru…”, tot zice întruna Grindeanu. Şi nu se mai satură. Are gura plină de „ca şi”. Dacă ar fi numai el…
Mai toţi semidocţii şi pseudointelectualii stau cu „ca şi”-ul în gură şi îl dau de la unul la altul cum îşi împart copiii guma de mestecat între ei: „N-am alta! Îţi dau din gură”.
Ce este „ca şi”? Mod de întrebuinţare
Potrivit gramaticii elementare, „ca şi” este locuţiune conjuncţională, cu comparativ de egalitate.
Ex.: „E la fel ca şi tine…”
Mai poate fi şi locuţiune adverbială.
Ex.: „I-am spus lui, ca şi ţie…”
În general, locuţiunea introduce ori un pronume, ori un substantiv propriu („Ion, ca şi Gheorghe, s-a lăsat de fumat”).
Ca şi cum n-ar fi de-ajuns…
… mai toată lumea spune că evită cacofoniile dacă îl bagă la înaintare pe „şi” parazit (sau parazitar). Sunt de-a dreptul amuzante, dacă n-ar fi penibile, construcţiile de genul: „Ca şi comentator…”, „Ca şi caracter…” etc. Haioase sunt însă şi exprimările de tipul: „Ca şi profesor…”, „Ca şi diriginte…” etc., unde nici măcar nu este evitată vreo cacofonie, ci, pur şi simplu, unii zic sau scriu aşa din dorinţa de-a arăta cât sunt de „dăştepţi” în cap.
Şi mai amuzanţi devin cei care, tot din dorinţa de-a evita cacofonia, introduc în expimarea orală cuvântul „virgulă”: „Eu, ca virgulă contribuabil…”. Hotărăşte-te ce vrei să fii: semn de punctuaţie sau contribuabil, mânca-ţi-ai virgula!
Şi nu e deloc greu să formulezi un enunţ fără să foloseşti „ca şi” atunci când nu se cere. Ce ziceţi de „În calitate de…”? Ori e prea lung, nu-i aşa?
În paranteză fie spus, dacă mai continuăm mult cu simplificarea exprimării, o s-ajungem ca în Epoca de Piatră, când ne trimiteam SMS-uri cu bâta în capul partenerului de dialog şi scrijeleam pe pielea partenerei meniul de la cină.
Aşadar, nu vă mai murdăriţi la gură de „ca şi” inutil, că regurgitează gramatica!
La final, iată şi povestea lui „ca şi”, în „lectura” trupei Taxi: