Spitalul Socola din Iaşi a pornit ofensiva online în căutare de pacienţi. Pe baza unui simplu chestionar, s-ar putea să ai ocazia să trimiţi bezele de după o uşă securizată, costumat într-o cămaşă fără cusătură.
Pe site-ul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi este postat un scurt chestionar. Doar 11 întrebări fac diferenţa între libertate şi tratament intens, între bucuria de-a merge neîngrădit pe stradă şi cealaltă „bucurie” – de-a te plimba încoace şi încolo printre copacii din curtea instituţiei, însoţit sau nu, după caz.
Numai că, indiferent cât de raţional încerci să răspunzi la setul de întrebări, baremul de evaluare întocmit de medicii psihiatri e cam acelaşi, cu trei variante de răspuns, toate la fel de sentenţioase şi de clare, ca un verdict necruţător:
12 – 40 puncte: Vă sugerăm să vă adresați medicului de familie.
40 – 80 puncte: Vă adresați medicului de familie sau puteți alege unul dintre specialiștii Institutului de Psihiatrie Socola.
80 – 110 puncte: Puteți alege unul dintre specialiștii Institutului de Psihiatrie Socola
Aşadar, oricum ai răspunde, într-un fel sau altul, tot bun de balamuc eşti!
Iar în cazul în care te-ai „calificat” pentru un bilet de trimitere, respectiv de internare, poţi să completezi celălalt chestionar, numit „de satisfacţie”. Şi ce satisfacţie mai mare poţi avea de la viaţă, dacă nu cazarea (pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, în funcţie de diagnostic) într-un astfel de stabiliment, unde nu există nici durere, nici întristare, nici suspin?!
În plus, Institutul ieşean vine în ajutorul viitorilor pacienţi postând pe site harta, alături de indicaţiile de rigoare. Interesant e că secţiunea este deschisă tot printr-un fel de interogaţie: „Cum ajungeţi la spital”. Păi, simplu! Dacă intră suficienţi vizitatori pe platforma online şi completează chestionarul, cred că-s recrutaţi direct. Te simţi ca la HR, doar că nu se lasă cu angajare, ci cu internare!
Şi pentru că specificul jurnaldecorector.ro este, aşa cum îi spune şi numele, corectura, iată şi două greşeli găsite pe site-ul socola.eu, asupra cărora îmi permit să atrag atenţia, în contrapartidă la ajutorul oferit de specialişti prin acel chestionar care m-a lămurit o dată în plus că meseria de corector nu-i pentru oameni normali. 😀
Prima e o greşeală de tipar:
Cea de-a doua nu pare a fi de la tastatură, ci de la buclucaşa formare a adjectivului la feminin, care preia de la substantiv toate caracteristicile:
Aşa că forma corectă este „ultimele”, pentru că ştirile sunt de gen feminin, oricât de tari s-ar pretinde. 🙂
Ca o concluzie, e bine totuşi să facem cu toţii câte-un test cum e cel propus de specialiştii de la Socola, nu de alta, dar poate trăim cu impresia că suntem întregi. Nu, nu suntem, iar viaţa şi evenimentele ei ne-o dovedesc cu vârf şi îndesat.