Revoluție în zootehnie! Un jurnalist român a descoperit vaca de vin. Spre deosebire de vaca de lapte, în funcţie de iarba pe care o consumă, în momentul mulgerii Joiana tradiţională îşi va răsplăti proprietarul şi cu vin, ţuică sau bere.

Astfel, dacă va mânca orzoaică proaspătă, va da cea mai bună bere din lume, dacă se repede în livada de pruni, stăpânul animalului se va bucura de-o palincă straşnică, iar dacă vaca-i scăpată în cultura de viţă-de-vie, apăi să te ţii ce beţii zdravene se pot face direct de la ţâţă!

Sursa: revistafermierului.ro

 

Specialistul enolog în produse lactate Ghiţă Boubeat a declarat în exclusivitate: „Dom’ne dragă, ştiţi că omu’ nost’ de la ţară îi învăţat să aibă în bătătură barem un animal. Io de când am vaca asta nici nu m-am mai dus pe la birt. Îs tare fericit! Merg cu ea tătă zîua la păscut, iar seara vin acasă şi m-apuc s-o mulg. Produce aşa un vin de zici că-i lapte! De multe ori adorm în şură după ce golesc şiştaru’. Să ştiţ’ că e şi-un neajuns: dacă n-o mulg la timp, se-mbată şi-mi dărâmă staulu’. A vrut multă lume să mi-o cumpere, da’ nu dau eu bogăţia din bătătură!”

Drept consecinţă, s-a inventat o nouă meserie: somelierul de lapte. Care are o singură obligaţie, pe lângă atribuţiile ce-i revin: să nu se îmbete după fiecare mulgere, respectiv degustare.

 

someliér, somelieri, s. m. 1. Persoană responsabilă cu administrarea și servirea vinurilor (p. ext. a oricărui tip de băutură alcoolică) într-un restaurant sau o cramă; chelar, pivnicer. 2. Lucrător responsabil cu îngrijirea procesului de fabricație a vinului. – Din fr. sommelier, engl. sommelier.
(sursa: dexonline.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *